California/Nevada Amphibian Populations Task Force
2008 Annual Meeting
:

January 10-12, 2008
Treetops
San Diego Zoo
2920 Zoo Drive
San Diego, CA 92101
(619) 234-3153

AGENDA

Chair: David Bradford, US Environmental Protection Agency, Las Vegas

Steering Committee:
Cathy Brown, Carlos Davidson, Amy Lind, Jef Jaeger, Roland Knapp, Lara Rachowicz, Jon Sjoberg

Meeting Coordinator:Jef Jaeger, UNLV School of Life Sciences and Public Lands Institute

Local Committee: 
Donal Boyer, Zoological Society of San Diego
Kim Lovich, Zoological Society of San Diego
Robert Fisher, US Geological Service, Biological Resources Discipline
Adam Backlin, US Geological Service, Biological Resources Discipline
 
Meeting Sponsors: 
Zoological Society of San Diego
University of Nevada, Las Vegas, Division of Educational Outreach


Thursday Agenda
Friday Agenda
Saturday Field Trip
Posters

Abstracts


Thursday, January 10, 2008

7:30 am  Gate Open For Us.   Use gate by Warner Building, to right of front gate.

7:45-8:30 am  Registration and Refreshments

8:30-8:40 am  Introduction and Announcements.  David Bradford, US Environmental Protection Agency, Landscape Ecology Branch, Las Vegas, NV

Session 1     Moderator: David Bradford

8:40-9:00 am  Status of Relict Leopard Frog Conservation. Jef Jaeger1,2*, Dana Drake2, Matthew Graham1, Ross Haley3. 1 School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas; 2Public Lands Institute, University of Nevada, Las Vegas; 3 Lake Mead National Recreation Area, National Park Service, Boulder City, NV (20 min)

9:00-9:20 am  Columbia Spotted Frog Age-Growth Rates and Annual Population Fluctuation (or) Why an Agency Biologist Should CareMaija Meneks.  Humboldt-Toiyabe National Forest, Mountain City Ranger District, Elko, NV.  (20 min) 

9:20-9:40 am  Management for Controlling the Spread of Amphibian Diseases Through Trade.  Angela Picco* and James Collins.  School of Life Sciences, Arizona State University, Tempe, AZ.  (20 min)

9:40-10:00 am  Site Fidelity of Rana muscosa, the Mountain Yellow-legged Frog, in a High Elevation Basin in the Sierra Nevada.  Kathleen Matthews* and Haiganoush Preisler.  Pacific Southwest Research Station, Sierra Nevada Research Center, USDA Forest Service, Berkeley, CA.  (20 min)

10:00-10:45 am  Break

Session 2     Moderator:  Kathleen Matthews, USDA Forest Service, PSW Research Station, Berkeley, CA

10:45-11:05 am  Impacts of Post-fire Geological Processes on Amphibian and Fish Habitat in Southern California. Robert Fisher1*, Adam Backlin1, Carlton Rochester1, and Susan Cannon21 USGS Western Ecological Research Center, San Diego, CA; 2 USGS Central Region Geologic Hazards Team, Denver, CO.  (20 min)

11:05-11:25 am  Zoological Institutions and Native Amphibian Conservation in the Southwestern United States: Taming Conservation Problems in the Wild West.  Kim Lovich, Curators Department, Zoological Society of San Diego, San Diego, CA.  (20 min)

11:25-11:45 am  Ongoing Restoration of Mountain Yellow-legged Frogs and High Mountain Lakes and Streams in Sequoia and Kings Canyon National Parks, California.  Danny, Boiano.  Sequoia and Kings Canyon National Parks, Three Rivers, CA.  (20 min)

11:45-12:05 pm Monitoring Amphibians: Can’t I Just Start Counting Frogs?. Cheryl Brehme* and Robert Fisher. USGS Western Ecological Research Center, San Diego, CA.  (20 min)

12:05-1:35  pm    Lunch

Session 3     Moderator:  Jef Jaeger, UNLV School of Life Sciences and Public Lands Institute, Las Vegas, NV

1:35-1:55 pm  Breeding Phenology of the Foothill Yellow-legged Frog (Rana boylii) in the Trinity River Basin, Surveys from 2004-2007.  James Bettaso1*, Don Ashton2, and Hartwell Welsh2.   1 US Fish and Wildlife Service, Arcata, CA; 2 Redwood Sciences Laboratory, USDA Forest Service, Arcata, CA.   (20 min)

1:55-2:15 pm  2007 Year in Review: Legal and Policy Developments Affecting Western Amphibians.  Deanna Spooner, Attorney at Law, Glide, OR.  (20 min) 

2:15-2:35 pm  What’s hopping in PARC and Southwest PARC (and opportunities for collaboration)?  Priya Nanjappa Mitchell1; Ernesto Garcia2; and David Bradford3*1Association of Fish & Wildlife Agencies, Washington, DC; 2 US Fish & Wildlife Service, Trinity River Restoration Program, Weaverville, CA; 3 US Environmental Protection Agency, Las Vegas, NV.  (20 min)

2:35-2:50 pm  Future of the California-Nevada Amphibian Population Task Force.  Comments and discussion led by Dave Bradford.  (15 min)

2:50-5:00 pm  Break and Tours of Herpetological Facilities

6:30 pm  Dinner on own; suggestions will be provided.

Posters

All Day,Thurs-Fri Mountain Yellow-Legged  Frog, Rana muscosa, Headstart and Breeding Program at the San Diego Zoo’s Conservation and Research of Endangered Species (CRES) DepartmentFrank Santana and Jeffrey Lemm.  Conservation and Research of Endangered Species, Zoological Society of San Diego, San Diego, CA.

Banking Amphibian Genetic Resources for Research and RecoveryWilliam Modi.  Conservation and Research of Endangered Species, Zoological Society of San Diego, San Diego, CA. 

Determining the Susceptibility of Springs and their Associated Anuran Communities in the Mojave Desert to Climatic Change and DevelopmentElizabeth Gallegos1*, R.N. Fisher2, G.A. Smith3, and R.A. Schroeder3.  1U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, Irvine, CA; 2U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, San Diego, CA; 3U.S. Geological Survey, California Water Science Center, San Diego, CA.

Top of page Top


Friday, January 11, 2008

7:30 am  Gate Open For Us.   Use gate by Warner Building, to right of front gate.

7:45-8:30 am  Registration and Refreshments

8:30-8:35 am  Announcements.  David Bradford, US EPA, Las Vegas, NV.

Session 4     Moderator: Cathy Brown, USDA Forest Service, Sierra Nevada Research Center, Davis, CA

8:35-8:55 am Science and Management of the Amphibian Chytrid Fungus, Batrachochytrium dendrobatidis.   Deanna Olson, USDA Forest Service, Pacific Northwest Research Station, Corvallis, OR.  (20 min)

8:55-9:15 am  Spatial Patterns of Airborne Pesticides in the Alpine Habitat of a Declining California Amphibian, the Mountain Yellow-legged Frog.  David Bradford1*, Kerri Stanley2, Laura McConnell3, Nita Tallent-Halsell1, Staci Simonich2, 4, Roland Knapp5, and Maliha Nash1.  1 US Environmental Protection Agency, Landscape Ecology Branch, Las Vegas, NV; 2 Department of Environmental and Molecular Toxicology, Oregon State University, Corvallis, OR; 3 USDA Environmental Management and Biproduct Utilization Laboratory, Beltsville, MD. 4 Department of Chemistry, Oregon State University, Corvallis, OR; 5 Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, University of California, Mammoth Lakes, CA.(20 min); 

9:15-9:25 am  Breeding Phenology of the Northern Red-legged Frog (Rana aurora) at Humboldt Bay National Wildlife Refuge, California, USAJamie Bettaso1*, Justin Garwood2, and Michael van Hattem3.  1US Fish and Wildlife Service, Arcata, CA; 2USDA Forest Service, Redwood Sciences Laboratory, Arcata, CA;  3Department of Fish and Game, Eureka, CA. (10 min)

9:25-9:45 am  Amphibian Research in Northwest California: An Update on the Herpetology Research Group's Recent ActivitiesHartwell Welsh Jr., Don Ashton*, Karen Pope, Garth Hodgson, Justin Garwood, and Clara Wheeler.  USDA Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Laboratory, Arcata, CA.  (20 min)

9:45-10:00 am  California's High Mountain Lakes Project - Status and Summary of Statewide Surveys.  Mitch Lockhart, California Department of Fish and Game, Sacramento, CA.   (30 minus Milliron's minutes)

10:00-10:35 am  Break

Session 5     Moderator: Robert Fisher, USGS, Biological Resources Discipline, San Diego, CA

10:35-10:50 am  California's High Mountain Lakes Project - Management Planning, Amphibian Restoration, and Fish Stocking.  Curtis Milliron, California Department of Fish and Game, Bishop, CA. (30 minus Lockhart's minutes)

10:50-11:10 am  Experimental Aquatic Restoration in Yosemite National Park to Inform Aquatic Management and Recover the Sierra Nevada Yellow-legged Frog.  Jeff Maurer* and Steve Thompson.  Wildlife Branch, Division of Resources Management and Science, Yosemite National Park, El Portal, CA.   (20 min)

11:10-11:30 am  Development of Habitat Suitability Criteria for the Foothill Yellow-legged Frog (Rana boylii) in the Northern Sierra Nevada, and Coast Ranges of California.  Amy Lind1, Sarah Yarnell2*, and the Foothill Yellow-legged Frog Habitat Suitability Criteria Technical Workgoup.  1USDA Forest Service, Sierra Nevada Research Center, Davis, CA; 2Center for Watershed Sciences, University of California, Davis, CA. (20 min)

11:30-11:50 pm  An Assessment of Pulsed Flows onFoothill Yellow-legged Frog Habitat Hydraulics using Two-Dimensional Hydrodynamic ModelingSarah Yarnell1*, Amy Lind2, Sarah Kupferberg3, and Jeff Mount11 Center for Watershed Sciences, University of California, Davis; 2 Sierra Nevada Research Center, USDA Forest Service; 3 Questa Engineering, Point Richmond, CA.  (20 min.)

11:50-12:10 pm  Spatial dynamics and habitat factors of California red-legged frogs. Antonia D’Amore1, Valentine Hemingway1*, Kerstin Wasson31 Department of Ecology and Evolutionary Biology, University of California Santa Cruz, CA; 2Elkhorn Slough National Estuarine Research Reserve, Watsonville, CA. (20 min)

12:10-2:15 pm  Closing Comments.  Dave Bradford.

12:15-5:00 pm  Meeting Adjourned; Self Tour of Zoo

Top of page Top


Saturday, January 12, 2008 

7:30-3:00 pm  Field Trip to Amphibian Habitats Affected by Wildlfire.  Details and meeting location to be announced.  Trip leader:  Robert Fisher.

 

*Indicates speaker in multi-authored presentation.