California-Nevada Amphibian Populations Task Force

January 9-11, 2014

Community Center (adjacent to the Senior Center)

Beatty, Nevada

AGENDA

Chair: Dave Bradford, Las Vegas, NV

Meeting Coordinator: Jef Jaeger, School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas

Meeting Committee: Jef Jaeger1 and Kevin Guadalupe2

1School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas

2Nevada Department of Wildlife

Registration Support: Amphibian and Reptile Conservancy

Wednesday, January 8, 2014 6:00-9:00 pm Informal, non-hosted meet and greet: Stagecoach Hotel and Casino, 900 Highway 95 North, Beatty NV. Food from Denny’s can be ordered at the bar.

Thursday, January 9, 2014 7:45-8:30 am Registration and Refreshments

8:30-8:45 am Introduction and Announcements. Dave Bradford1 and Jef Jaeger2.

1Las Vegas, NV; 2School of Life Sciences University of Nevada, Las Vegas.

INVITED PRESENTATION

8:45-9:15 am Community Perspectives on Amargosa Toad Conservation and Habitat Restoration. David Spicer and Brad Hunt. STORM-OV (Saving Toads through Off-Road Racing, Ranching and Mining in the Oasis Valley), Beatty, NV.

Session 1

Moderator: Dave Bradford

9:15-9:40 am Evidence for Contemporary Evolution in Tadpoles to Optimize Behavioral Response to Introduced Fish. Rosemary Hartman1* and Sharon Lawler2. 1Graduate Group in Ecology, University of California, Davis; 2Department of Entomology, University of California, Davis. (25 min)

9:40-10:05 am Special Status Amphibians in California’s State Vehicular Recreation Areas. Sarah J. Kupferberg. Questa Engineering Corp., Berkeley, CA. (25 min)

10:05-10:40 am Break (35 min)

10:40-11:05 am Calibrating Indices of Relative Abundance to Estimate Population Size of the Relict Leopard Frog. Rebeca Rivera* and Jef R. Jaeger. School of Life Sciences, University of Nevada-Las Vegas, Las Vegas, NV. (25 min)

11:05-11:30 am Acoustic Monitoring of Breeding Amphibians at Yosemite National Park and Point Reyes National Seashore. Patrick M. Kleeman1, Gary M. Fellers1, and Brian J. Halstead2. 1U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, Point Reyes Field Station, Point Reyes, CA; 2U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, Dixon Field Station, Dixon, CA. (25 min)

11:30-11:55 am Recovering Mountain Yellow-legged Frog Populations in the Sierra Nevada: What Works and What Doesn’t? Roland A. Knapp. University of California Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, Mammoth Lakes, CA. (25 min)

11:55-1:25 pm Lunch (90 min)

Session 2

Moderator: Kevin Guadalupe, Nevada Department of Wildlife, Las Vegas, NV

1:25-1:50 pm Status, Management and Recovery of Rana sierrae and R. muscosa in the Sierra Nevada – an Update on the CDFW High Mountain Lakes Project. Sarah Mussulman. California Department of Fish and Wildlife, Rancho Cordova, CA. (25 min)

1:50-2:15 pm Highway One Revisited: Twenty Years of Road Surveys for California Red-legged Frogs in Coastal Santa Cruz and San Mateo Counties. Michael F. Westphal1*, Richard B. Seymour2, Diane Kodama3, and H. Bradley Shaffer4. 1U.S. Bureau of Land Management, Hollister Field Office, Hollister, CA; 2Seymour & Assoc., Sierra Madre, CA; 3U.S. Fish and Wildlife Service, Don Edwards National Wildlife Refuge, Newark, CA; 4Department of Ecology and Evolutionary Biology, UCLA, Los Angeles, CA. (25 min)

2:15-2:40 pm Infection Dynamics in an Endangered Relict Population of Cascades Frogs: Impacts of Life History, Microhabitat Use, and Climate on the Prevalence of Batrachochytrium dendrobatidis. Karen Pope1*, Jonah Piovia-Scott2, Monty Larson1, Janet Foley2. 1Redwood Sciences Laboratory, Pacific Southwest Research Station, United States Forest Service, Arcata, CA; 2Department of Veterinary Medicine and Epidemiology, University of California, Davis, CA. (25 min)

2:40-3:05 pm How the Partners for Fish and Wildlife Program Can Assist with Amphibian Conservation. Christiana Manville. U.S. Fish and Wildlife Service, Las Vegas, NV. (25 min)

3:05-3:35 pm Break (30 min)

3:35-4:00 pm Hikers, Bikers, Horses, Dogs and Frogs: Embracing Public Use and Managing for Foothill Yellow-legged Frog (Rana boylii) Populations within the Mount Tamalpais Watershed of Marin County, California. Karla Marlow*, Kevin Wiseman, Joe Drennan, and Ron Jackman. Garcia and Associates (GANDA), San Francisco, CA. (25 min)

4:00-4:25 pm Using Environmental DNA to Detect Aquatic Species: Case Study of a Cryptic Amphibian. Scott M. Blankenship1,2*, Gregg Schumer1,2, and Lisa A. Hallock3. 1Cramer Fish Sciences, GENIDAQS Division, West Sacramento, CA; 2College of Agriculture and Environmental Sciences, University of California, Davis; 3Washington Department of Fish and Wildlife, Olympia, WA. (25 min)

4:25-4:50 pm Rana muscosa Reintroduction Efforts in Southern California. Frank Santana. San Diego Zoo Institute for Conservation Research, Escondido, CA. (25 min)

4:50-5:00 pm Announcements

BANQUET

Community Center, Beatty, NV 6:00-6:30 pm Guests Arrive

7:00 pm Dinner

INVITED PRESENTATION

Reinvent Yourself Often… And Follow Your Passions!

Michael J. Sredl, Ranid Frogs Projects Coordinator

Arizona Game and Fish Department, Phoenix, AZ

Friday, January 10, 2014 7:45-8:30 am Registration and Refreshments

8:30-8:35 am Announcements. David Bradford

Session 3

Moderator: Roland Knapp, UC Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, Mammoth Lakes, CA

8:35-9:00 am Persistence of California Red-legged Frogs in Central California Despite Evidence of Long-term Batrachochytrium dendrobatidis Infection and the Presence of an Invasive Congener. John P. Labonte1, 2*, Andrea J. Adams1, and Morgan L Ball2. 1Department of Ecology, Evolution, & Marine Biology, University of California, Santa Barbara, CA; 2ManTech SRS Technologies, Inc., Lompoc, CA. (25 min)

9:00-9:25 am Historic Prevalence of Batrachochytrium dendrobatidis in the Sierra Nevada of California. Samuel V.G. McNally*, and Vance T. Vredenburg. Department of Biology, San Francisco State University, San Francisco, CA. (25 min)

9:25-9:50 am Amargosa Toad (Anaxyrus nelsoni) Survey Results and Conservation Activities in the Oasis Valley, Nye County, Nevada. Kevin D. Guadalupe. Nevada Department of Wildlife, Las Vegas, NV. (25 min)

9:50-10:05 am First Report of Infections by the Amphibian Chytrid Fungus Batrachochytrium dendrobatidis in Wild Populations of the Amargosa Toad, Anaxyrus nelsoni. Matthew J. Forrest1*, Rebeca Rivera2, and Jef R. Jaeger2. 1Scripps Institution of Oceanography, La Jolla, CA; 2School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas, NV. (15 min)

10:05-10:35 am Break (30 min)

10:35-11:00 am Status of the Mountain Yellow-legged Frog Complex in Sequoia and Kings Canyon National Parks. Daniel M. Boiano* and Isaac C. Chellman, Sequoia-Kings Canyon National Parks, Three Rivers, CA. (25 min)

INVITED PRESENTATION

11:00-11:30 am The Ash Meadows Fish Conservation Facility. Darrick Weissenfluh. Ash Meadows Fish Conservation Facility, Amargosa Valley, NV. (30 min)

11:30-11:40 pm Announcements, Discussion of Future Meeting Venues, and Closing Remarks. Dave Bradford

11:40-1:10 pm Lunch (90 min)

1:10 pm Field Trip: Habitat Restoration Sites for the Amargosa Toad. Sign-up and details will be provided at meeting.

Saturday, January 11, 2014

8:00~1:30 pm Field Trip: Devil’s Hole, Ash Meadows National Wildlife Refuge, and Ash Meadows Fish Conservation Facility. Sign-up and details will be provided at meeting, but you will need to bring your own food and drink.

* Indicates presenter in multi-authored talks